Daha önce bir kaç kez bu konuyu yazdım ama yeni veriler geldikçe sizlere duyurmaya çalışacağım demiştim. Güneş etkinliği 2009 yılında minimumda, her yıl etkinliği tahmin etmeye çalıştı güneş fizikçisi bilim insanları ama her yıl Güneş onları mahçup etti. İşte bugünlerde yine neredeyse minimumda, sanki bu etkinlik 8 yıl sürdü. Halbuki bu etkinlik ortalama 11 yıl sürerdi, tamam periyodik değil, o nedenle çevrim deriz ama güneşimize ne oluyordu?

NASA uzun zamandır güneşin tüm dalgaboylarında dünyamızın atmosferinin üst katmanlarına düşen ışınımın miktarını ölçüyor. Bir çok bilimsel uyduya bunu ölçecek bilimsel aletler koyuyorlar, en son bir tanesini de Uluslarası Uzay istasyonuna yerleştirdiler. Ölçülen miktara Toplam Güneş Işınımı, TGI ( Total Solalar Irradiance, TSI) diyorlar ve grafikte nasıl değiştiği görülmekte. Alttaki grafik ise güneş leke sayısının değişimini göstermekte.

Leke etkinliği arttığında TGI da artıyor, Güneş daha çok uzaya ışınım yayıyor, azaldığında da daha az. 2009 yılında en az ışınım geldiği yerden çizilen sarı çizgi diğer yılların minimumundan daha aşağıda. Önümüzdeki yıllarda TGI'ın bu değerden daha aşağıda olacağı kesin. 2017 yılında 101 gün lekesiz gün olmuştu, 2009 yılında bu sayı 260 gündü. 2018 veya 2019 yılında bu sayının 300 gün yöresinde olması bekleniyor.