Uzun süredir size güneş etkinliğinden söz etmedim ama bu son çevrim daha başından itibaren tüm ezberleri bozan türdendi. Şimdi de tam 15 gündür hiç leke yok. 2017 yılı içinde de toplam 27 gün lekesiz geçti.

Bu durum en son 2010 yılı Nisan ayında gerçekleşmişti ki o tarih güneş etkinliğinin bittiği andı. Yani sanki bu 24. çevrim 7 yılda bitiyor gibi bir durum var. Ben güneşi spaceweather.com adresinden sürekli takip ediyorum. Nihayet bugün bir tane güneşin doğu kenarında kendini gösterdi. Neden sorun yaptığımı ilk resmi incelediğinizde anlayacaksınız.

Bilim insanları son zamanlarda sürekli olarak iklim değişikliğinin güneş etkinliği ile ilişkisini arıyorlar. Çok ilginç araştırmalar var. Daha önce sözünü ettiğim kozmik ışınların bulut oluşturması ve dünyanın küresel soğumaya gireceği, bunu karşıtı çalışmalar da var, örneğin etkinliğin maksimum olduğu yıllarda bulutlar daha az mıydı sorarak araştıranlar da var. Volkanik etkinliğin güneş etkinliği ile ilişkisini de yeni öğrendim ama bilimsel gerekçe nedir diye bakmadım. Merak edenler için bu konularda daha önce yazdığım yazıların bir çetelesi şöyle:

https://goo.gl/duQ0Cp ,
https://goo.gl/BYpFfE ,
https://goo.gl/NVZHF9 ,
http://goo.gl/A35wT ,
http://goo.gl/jx7aB ,
http://goo.gl/hsVTd
http://goo.gl/uAm9e

Konuyu daha iyi anlamak için resim alt yazılarını okuyabilirsiniz. Sevgilerimle...

Gunes Etkinligi 21032017 2Gunes Etkinligi 21032017 3