Şu anda uzayda çalışan uydu sayısı 1300 yöresinde, geçenlerde size bu rakamı vermiştim ki içinde İTÜ’nün fırlattığı İTÜpSAT adlı küp uydusu bile vardı. Peki neden konunun uzmanları 3 sene sonra uzayda çalışacak 20 000 uydu atmayı düşünüyorlar.
İnternet konusunda müthiş öngörüleri var da onun için. Bizim ülkemizde bu tür gelecek planları yapılmaz, biz günü yaşarız.
ABD’de 50 eyaletin ulusal ve uluslararası iletişimini düzenlemek için bizdeki sanırım BTK’ya benzer Federal İltişim Komisyonu (FCC, Federal Communications Commission) var. SpaceX firması 11 943 uyduyu yakın dünya yörüngesine oturtmak için FCC’ye başvurdu. Amaçları tüm dünyadaki kullanıcılara 1 Gbps hızında internet sağlamak. Bu hız gerçekten tam bir geniş bant iletişim sağlayacak.
FCC ile yapılan toplantılarda yakın zamanda 5G teknolojisinin geleceği ve yeni çok sayıda veri olduğu düşünüldüğünde kullanıcıların geniş bant iletişime gereksinimleri olduğu sonucuna varılmıştır. Yerden 2 000 km kadar yukarıya yerleştirilecek uydularda zaman gecikmesi de olmayacak. 36 000 km yukarıdaki eş dönemli uydularda nasıl zaman gecikmesi olduğunu TV kanallarında izliyorsunuzdur. Stüdyo dışındaki muhabire söz verirler ama o uzun süre yüzünüze bakar.
SpaceX firmasının projesine benzer çalışmalar da var. Boeing, OneWeb, TELESAT ve diğer bir takım şirketler de yakın zamanda FCC’ye başvuracaklar. 3-4 yıl sonra düşük ve orta yükseklikteki yörüngelerde internet hizmeti sunacak uydu sayısını 20 000 olarak tahmin ediyorlar. Bu çalışmalara da Next Big Future diyorlar. Sevgilerimle…