Geçenlerde 2-3 öğretmen bana bu soruyu sordu, yanıtı verdim ama kitapta bir yerde 27, başka bir yerde 29 yazıyor hocam bizde hangisi doğru diye size soralı istedik dediler. Yakın zamanda size yeni yazılan 5. sınıflar Fen Bilgisi kitabından söz etmiştim (https://goo.gl/An5kEB ), sanrım o kitaptan söz ediyorlardı öğretmenler. Ben de konuyu burada siz öğretmen dostlarıma açıklayayım istedim.

Uzak bir yıldızdan Ay'a baktığınızda onun yörünge dönemini büyük bir doğrulukla hesap edebilirsiniz. Şimdi bir yıldızdan nasıl bakalım diyeceksiniz. O zaman diğer bir yöntemle anlatayım, Ay gökyüzünde yıldızlar arasında sürekli yer değiştirir, işte aynı noktadan iki geçişi arasındaki fark bie yörünge dönemini verir. Bu değer 27.32 gündür ve buna "yıldız ayı" deriz.

Dünyadan baktığımızda Ay'ın evreleri olduğunu görürüz. Örneğin Ay, Güneş ile aynı hizaya geldiğinde yeni ay evresi deriz. İşte iki yeni ay evresi arasındaki zamana da kavuşum ayı deriz, değeri 29.53 gündür. Neden iki kavram birbirine eşit değil derseniz ilişikteki şekle bakmanızı öneririm.

Ay yeni ay evresinden bir sonraki yeni ay evresine gelmeden yıldız ayı tamamlanır, çünkü uzaktaki bir yıldızdan bakılıyor. Ama kavuşum ayının dolması için biraz daha zamana gereksinme duyacak. Çünkü bir ay boyunca yer, güneş çevresinde 30 derecelik yol katetmiş ve güneş geride kalmıştır.

Yıldız ayının diğer bir önemi de Ay'ın kendi ekseni çevresinde dönmesinin dönemi de aynıdır. Eğer Ay üzerinde oturursanız bir yıldızın meridyeninizden iki geçişi arasındaki zamanda bu değere yani 27.32'ye eşittir. İşte bu nedenle biz Ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. Ay'da oturmak da güzeldir, yaklaşık 14 gün gündüzü, 14 gün de geceyi yaşarsınız, gidelim mi? Orada olsaydım çok güzel gece fotoğrafı çekerdim.

Kavuşum ayının önemi de Ay takviminin temelini oluşturmasıdır. O nedenle Ramazan, Şaban gibi Ay takvimindeki aylar ya 29 ya da 30 gün çeker. 29.53 12 ile çarparsanız 354.36 gün bulursunuz. Bu ise size neden Ramazan ayının her yıl 10 gün erkene geldiğini gösterir. Bu konuları anlamak siz öğretmenler açısından zordur biliyorum, sorularınız olursa yorumlarınızda sorabilirsiniz. Sevgilerimle...