Bu konuda çok ilginç araştırma makaleleri okuyorum. Örneğin LED lambaların gelmesi ile ışık kirliliğinin azalacağı tahmin edilmekteydi ama tam tersine gerçekleşmiş. Yine LED kambalar için ilginç çalışmalar var. Ben eklediğim fotoğraflara baktığınızda komşumuz Suriyeden söz etmek istiyorum. 2016 yılında ışık kirliliği 2012 yılına göre %67 düşmüş. Işık kirliliği olağanüstü düşen 8 ülkeden biri.

Isik kirliligi 2012Isik kirliligi 2016Ülkemiz ise ışık kirliliği %31 artarak hızlı ışık kirliliği yaşayan 59 ülkeden biri. Belediye başkanlarımız ne kadar keyiflidir kimbilir. Her belediye başkanı kentinin ışık içinde yüzmesini istermiş, bunu zamanında şehircilik okumuş bir belediye başkanından duymuştum.

Suriyede ışık kirliliğinin düşmesinin başlıca nedeni savaş, umarım kimsenin başına gelmez. Suriye içinde bu savaştan en az etkilenen kentin Şam (Damascus) olduğunu görüyoruz. Ama Fırat (Euphrates) nehri boyunca irili ufaklı kentlerin nasıl yok olduğunu bu fotoğrafta görüyoruz. Fırta ve Dicle (Tigris) nehirlerinin Suriye ve Irak için ne kadar önemli olduğunu da bu iki fotoğrafı karşılaştırdığımızda farkına varıyoruz.

Bizim Hatay bölgesi ise gelişmeye ve ışıklanmaya devam ediyor, artık orada bulunan amatör gökyüzü sevenleri için çok düşündürücü bir durum. Sevgilerimle...