Karina takımyıldızı yönünde bizden 30 000 IY uzaklıkta olan WR 31a kod adlı yıldızı Hubble Uzay Teleskobu çektiğinde bu şaheser mavi balonla karşılaştı.

Peki bu görüntü nasıl oluşmuştu? Bu sorunun yanıt Wolf-Rayet (WR) türü yıldızları tanımaktan geçer. Kütlesi 20 güneş kütlesinden daha büyük, yüzey sıcaklıkları 30 000-200 000 K yöresinde, evrimleşmiş anakol üzerinde bulunan O-türü yıldızlardır. En büyük özellikleri çok şiddetli yıldız rüzgarlarına sahiptirler. O nedenle de yoğun miktarda kütle kaybederler. İşte bu kuvvetli rüzgar daha önce üst katmanlarından atılan hidrojeni yapıları, yıldızlar arası ortamda sıkıştırarak bulutsuyu meydana getiriyor.

Bu mavi balonun 20 000 yıl önce meydana geldiği sanılmaktadır. Balon gittikçe şişiyor, genişliyor ve hızı saatde 220 000 km yöresinde. Bir WR yıldızının ömrü maalesef birkeç yüz bin yıldır, yani kozmik zamanda bir göz kırpma kadar kısadır. Kütlelerinin yarısını ilk 100 000 yılda kaybederler. WR31'in geleceği de maalesef aynı olacak. Zamanla bir süpernova olarak patlarlar ve bir sonra oluşacak yıldızların ham maddesini uzaya fırlatırlar. Sevgilerimle...