Evrende su bol, bunu ilk kez Sevgili Umut'un bir makalesinde okumuştum. Bu konuyu kırmızı öte gökbilim çalışanları bilir. Güneş sisteminde de bol miktarda su var, dünyamızda olmadığına bakmayın.

Herneyse Jüpiter'in buzlarla kaplı uyduları Europa, Callisto ve Ganymeda ile Satürn'ün uydusu Enceladus buzlarla kaplı yüzeylerinin altında sıvı okyanuslar olduğu konusunda bir çok çalışma var. İşte şimdi de Pluto'nun Yeni Ufuklar ile alınan verilerini kullanan gezegen jeolojisi ile uğraşan bilim insanları yüzeyin altında okyanuslar olacağını ileri sürüyorlar.

Yüzey fotoğraflarını inceleyen bilim insanları uzun ve eğri kırıklara bakarak bu cüce gezegenin yeni soğumaya başladığını ileri sürüyorlar. Milyonlarca, hatta milyarlarca yıldır Pluto donmuş olsaydı yüzeyi büzülerek farklı yüzey şekilleri gösterirdi diyorlar. Kırıkların olması ise aşağıdaki sıvı suyun donması ile yüzeyin genişlediğini gösteriyor. Gezegen jeologları bu tür cisimler için ısısal evrimini değişik modeller ile bilgisayarda gösterebiliyorlar. Bu durumda da çekirdekteki kayalarda bulunan radyoaktif materyalin ürettiği ısının azaldığını ortaya koyabiliyorlar. Hesaplar yüzeyi kaplayan buzların 300 km altında su okyanusu olduğunu gösteriyor. Sevgilerimle...