Gezegenlerin nasıl oluştuğunu araştıran bir grup gökbilimci özellikle genç yıldızları inceliyorlar.
Çünkü genç yıldızların çevrelerinde gezegenlerin oluştuğu bir disk var. HD 142527 kod adlı yıldız da genç yıldızlar oymağının bir üyesi ve çift yıldız olduğu biliniyor. Bize uzaklığı 450 IY olan bu çift yıldızı 2014 yılında ALMA teleskop dizisi ile interferometrik yöntemle gözlemişler. ALMA bir çok radyo teleskoptan oluşmuş, 1.8 km’lik bir alanı kaplıyor ve çapı 1.8 km olan büyük bir radyo teleskop gibi davranıyor.
Aldıkları veriden ortaya çıkan görüntüye baktığınızda hilal şeklinde kırmızı bir yapı görülüyor. Mavi ve yeşil gözüken bölgeler genellikle karbon monoksitten (CO) oluşmuş bölgeler. Kırmızı ile gözüken bölge ise toz taneciklerinden meydana geliyor. İlginç olan ise toz yapının içinde hiç CO molekülüne rastlamıyorlar. Bu konuda yorumları şöyle, toz bölgesi daha dışarıda olduğu için soğuk, dolayısıyla oraya gelen gaz donuyor ve toz taneciklerine yapışıyor ve o nedenle görünmüyorlar.
Bir kayayı parçaladığınızda onu tekrar birleştiremezsiniz ama bir kar topunu parçaladığınızda onu tekrar birleştirebilirsiniz. İşte buzla çevrili toz tanecikleri birbirlerine yapışarak büyümeye devam ederler ve sonunda ya asteroidler ya da gezegen oluşur. Güneş sistemindeki gezegenlerin oluşumu da böyle açıklanıyordu. Toz yapısının neden hilal şeklinde olduğu ise çift yıldıza özgü çekim kuvvetinden kaynaklandığı sanılıyor. Ayrıca bu şekil belki de gezegenlerin oluşumu için bir ipucudur. Sevgilerimle...