Evet gözlenir, nasıl diye sorarsanız açıklayayım. Kepler bir takım özelliklerini yitirince 4 yıl boyunca sürekli ışığını ölçtüğüg 156 000 yıldızdan vazgeçti. Bu güzel uzay teleskobunu bundan böyle nasıl kullanabiliriz diye bilim insanlarına NASA sordu. Gelen önerileri değerlendirerek bazı projeleri kabul etti.

Bu projelerin içinde bir tanesi vardı ki süpernova gözlemek istiyordu. Başka gökadalarda patlayan süpernovayı gözleyebiliyoruz ama öncesinde ne olduğunu bilmiyorduk. Eğer bilseydik süpernova patlamasının nasıl meydana geldiğini de öğrenecektik. İşte bu amaçla verilen proje kabul edildi. Kepler her 30 dakikada 500 gökadanın fotoğrafını üç yıl boyunca çekti.

Her gökada da 100 milyar yildız varsa 500 gökadada 50 trilyon yıldız gözlendi diyebiliriz. İşte bu kadar emek sonucunda 3 tane süpernova keşfedildi. Özellikle Ia türünden süpernovalar evrenbilimcilerin çok işine yarıyor, evrenin ivmelenerek genişlediği görüşünü kanıtlaması açısından.

Bu tür süpernovalar birer standart ışık kaynağı kabul edilerek gokadanın uzaklığı saptanıyor. Bulunan üç süpernova da Ia türündendi. Bu tür süpernovalar iki tür oluşumu var diye modelleniyordu. Birinci modelde iki beyaz cüce çarpışarak (DD), ikincisinde ise yoldaş normal yıldızdan akan maddenin belirli bir limiti geçmesi (SD) sonucu. Gökbilimciler genellikle SD modelini benimsiyordu. Fakat Kepler ile yapılan gözlemler patlamadan önce bir normal yıldızın varlığını gözleyememişler. Dolayısıyla her üç süpernova da DD türü olduğu saptanmış.

Fotoğrafta NGC 4526 gökadasının kenarında patlayan Ia türü 1994D adlı süpernovayı görüyorsunuz. Bir gökadanın bu kadar görkemli olduğunu düşünür müsünüz? Sevgilerimle…