Yeryüzündeki hayvanların çoğunun ağırlıksız ortamda ne yapacağını hem büyükler hem de küçükler çok merak ediyor. Bu nedenle NASA bir çok hayvanı bu ortamlarda deniyor. Örneğin kurbağa, kedi sinek gibi.

Her hayvan doğal olarak farklı bir davranış sergiliyor, bilimciler de bunu inceliniyorlar. Tabii ille de Uluslararası uzay İstasyonuna götürmüyorlar hepsini, yeryüzünde astronotların antreman yaptığı ağılıksız ortamlar da var. Önce bu ortamı sonra da yılanın davranışını anlatayım.

İngilizce adı Reduced Gravity Aircraft olan bu uçağı Düşük Çekim Uçağı diye çevirelim. Bunların çok farklı türleri çıktı daha sonra hatta adına "Harika Ağırlıksız" adı da verildi. Astronotların antremanları, bilimsel çalışmalar ve ağırlıksız ortamda film çekmek için dahi kullanılmaktadır. 45 derecelik bir açı ile 10 000 metreye kadar çıktıktan sonra, burnunu 45 derecelik bir açı ile yere doğru çevirip serbest düşmeye bırakıyor. Bu arada tam 25 saniye içindekiler ağırlıksız ortamda yaşıyor. Anlamadığım bir konu ama her çıkış inişi de 65 saniye sürüyor ve bunu sürekli tekrar ediyor ki astronotlar daha uzun çalışsın diye.

Astronotlar arasında bu uçağın adı "Vomit Comet". Vomit kusmuk ve comet de kuyrukluyıldız olduğuna göre demek ki kusmuk kuyrukluyıldızı diyebiliriz. Nedeni de bu uçağa binenlerin üç tanesinde ikisi muhakkak çıkarıyorlarmış, onun için bu adı vermişler. Vomit Comet hakkında daha fazla bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

İşte yılanı da şeffaf bir kaba koyarak bu uçağa bindirmişler ve videosunu çekmişler. Bu videonun bağlantı adresi; http://goo.gl/t3oMl9 Yılan kendini düğümlüyor ve sanki kendisine dışarıdan bir saldırı olduğuna hükmederek kendine zarar veriyor. Tahmin edersiniz ki hayvan müthiş huzursuz. 16 Temmuz Dünya Yılan Günü'nde bu videoyu paylaşmışlar. Her ne kadar tüm hayvanların özgürlüğü söz konusu ise de konu bilim olunca hiçbir şey söylememek daha doğru. Sevgilerimle...