Daha önce yazmışımdır, tüm yeryüzünde robotik tarama teleskopları kullanılıyor. İlginç gök cisimleri yakalamak için. Örneğin en azından 10 teleskop vardır KY avcılığı yapan.

İngilizcede transient cisimleri yakalamak için derler, bu sözcüğün içine bir sürü cisim girer ama en önemlisi farklı olan cisimler diyebiliriz. İşte bir türlü üyesi olamadığımız ESO (Avrupa Güney Gözlemevleri) çapı 4.1 m olan hem geniş hem de dar alan gözlem yapan VISTA adlı kırmızıöte bölgede çalışan bir teleskobu Şili'de Paranal gözlemevine yaerleştirdi. Bugünlerde gökadamızın merkezi bölgesini tarıyor, haritasını çıkaracak.

İlişikteki fotoğrafta Trifid bulutsusunun VISTA ile kırmızıöte bölgede alınmış ve altında da görsel bölgede çekilmiş fotoğrafını görüyorsunuz. İki kare birbirine hiç benziyormu, aslında aynı bölge ama ne kadar farklı değil mi? Bazı yıldızlar görsel bölgede parlak VISTA'da sönük, bazı yıldızlar da tersine. Sanki iki yüzlü insanlara benziyorlar. Görsel bölgede çekilen fotoğraflarda yıldızlararası bulutlardan dolayı gökadamızın merkezini gözleyemeyiz, çünkü bulutlar gelen ışığı soğururlar. VISTA kırmızıöte dalgaboyunda baktığından bulutları geçerek daha derin cisimleri gösteriyor. Merkezin arkasındaki yıldızları dahi yani 37000 IY uzaklığa kadar gittiği saptanmış. Sevgilerimle...