Kim diye sormayın ben değil herhalde, Rosetta. Uzun süredir 67P'nin 25-30 km uzağında bir yörüngede dolanan Rosetta ilginç bir manevra ile önce uzaklaşıyor, daha sonra KY'a daha yakın yörüngeye oturtuyor ESA bilimcileri.

Philae kondusunu da bıraktıklarınde benzer bir manevra yapmışlardı. Bu resimde hangi tarihte 67P'den ne kadar uzakta olacağını gösteriyorlar. İroni dedikleri bu olsa gerek tam 14 Şubat tarihinde yakın buluşma ayarlanıyor, neyse o kadar da yakın olmayacak. Randevu 14 Şubat günü bizim saatle 15:41'de gerçekleşecek. Sanırım saniyesi de vardır da utanıyorlardır yazmaya.

ESA bilimcileri bu yakınlaşmayı istemelerinin nedeni KY güneşe yaklaştıkça gaz jeti halindeki fışkırmalar üssel olarak artmakta ve bu olayları yakından inceleyecekler. Patatein bir büyük bir de küçük yumrusu var ya bu yörünge büyük olanın çevresinde olacakmış. KY'a bu kadar yaklaşmaları sayesinde yüzeyin çok daha ayrıntılı fotoğraflarını çekebilecekler ve KY'ın diplerinden gelen fışkırmaları koklayıp test etme olanakları olacak. Bir anlamda Rosetta KY'ın atmosferi içinde dolanacak. ESA kaynaklı haberlerde yaklaşmanın bir amacı da Philae'yı bulacağız söylemi yok. Daha önce yazdığım gibi bu uzaklığa geldiğinde kameraları konduyu yakalayacak ayırma gücüne ulaşabiliyor. Sevgilerimle...