Ötegezegen haberlerinden bıktığınız için yazmadığım güzel bir haber vardı. Yine Kepler verilerinden yararlanarak çok yaşlı bir yıldızın çevresinde yer boyutlarından küçük beş ötegezegen bulundu.

Kepler-444 adlı yıldız güneşimizden 2.5 kat daha yaşlıydı. Keşif 28 Ocak'da bir makale ile duyuruldu ve bulunan beş gezegenin boyutları Merkür ila Venüs arasındaydı. Bugüne dek böyle bir sistemle karşılaşılmamıştı; yaşlı bir yıldız ve çevresinde dolanan çok sayıda yer benzeri gezegen vardı. Bir yıldızın ışığında küçük değişimler ve pulslar varsa gökbilimciler astrosismoloji adını verdikleri bir teknikle bunların çapını, kütlesini ve yaşını bulabiliyorlar. Kapler-444 yıldızının da yaşı bu yöntemle bulundu. Bu yöntem bugüne dek sadece güneş ve bir kaç parlak yıldıza uygulanmıştı ama Kepler Uzay teleskobu sayesinde şu anda binlerce yıldıza uygulanmaktadır çünkü çok duyarlı ışık eğrileri saptamaktadır.

Bu yıldızın çevresinde dolanan ötegezegenlerin dönemi 10 günden daha az ve yıldızlarına olan uzaklıkları da 15 milyon km'den (%10 GB) daha küçük. Yıldızlarına çok yakın olduğu için yaşanabilir bölgede değiller yani yüzeylerinde sıvı su yok. Fakat bu bulgu bu kadar yaşlı yıldızların da çevresinde dünya büyüklüğünde gezegen olduğunu gösterdi bize. O zaman şu soruyu sorabiliriz, neden 11 milyar yıldır gökadamızda yaşam olmasın? Demek ki ilk oluşan yıldızların da çevresinde yer benzeri ötegezegenler oluşmu, onların çoğunda yaşam olabilir. Gökbilimcilerin istatistik olarak bekledikleri de gökadamızda bol miktarda yaşam olan yer benzeri gezegenler olduğudur. Sadece teknolojimizin biraz daha ileri gitmesi gerekiyor. (Not:Yazıyı yazdıktan sonra farkettim bu haberi daha önce 31 Aralık günü yazmışım ama yıldızın adı KOI-3158 olarak geçiyor. Keplerin kullandığı 2-3 katolog var, o nedenle bazen değişik katalog adı ile geçebiliyor). Sevgilerimle...