Geçtiğimiz günlerde Amerikan Astronomi Birliğinin toplantısı vardı. Dolayısıyla orada yapılan sunumlardan çok miktarda gökbilim haberleri popüler bilim sitelerinde yer aldı.

Doğal olarak en çok da ötegezegenlerden söz edildi. Harvard Smithsonian Astrofizik merkezinde çalışan gökbilimciler çapı dünya çapının 1.6 katından az olan buldukları 5 ötegezegenin boyut-kütle ilişki grafiğine dünya ve Venüs'ü koyduklarında tam lineer bir bağlantı olduğunu gösterdiler. Bunların hepsinin bileşiminin demir ve kaya olduğunu dolayısıyla mutfak da sizin de bir dünya yapabileceğinizi gösterdiler.

1 bardak magnezyum
1 bardak silisyum
2 bardak demir
2 bardak oksijen
1/2 çay kaşığı alüminyum
1/2 çay kaşığı nikel
1/2 çay kaşığı kalsiyum
1/4 çay kaşığı kükürt
çok az miktarda su katabilirsiniz.

Geniş bir kapta bunları karıştırın, daha sonra elleriniz ile küresel hale getirin ve onu genç bir yıldızın yaşanabilir bölgesine koyun. Bu karışımı beyaz parlayan bir top oluncaya kadar ısıtın. Birkaç milyon yıl fırında pişirin. Daha sonra fırından çıkartıp rengi beyazdan sarı veya kırmızımsı oluncaya kadar soğutun ve kızıl kahverengi kabuk oluşsun. Artık hiç ışık vermeyecektir. Artık yine uzun bir zaman içinde hafifçe büzülecek, bulutalr oluşacak. Şanslıysanız birkaç milyon yıl sonra yaptığınız dünyada yaşam oluşur. Sevgilerimle...