Bir çok okulda artık gözlemevi kuruluyor ama nasıl ve niçin? Genellikle çatıya kurulan kubbe okulun tüm çevresinden görülebilsin isteniyor, çünkü bu okulların çoğu özel kolejler.

Yani en önemli gerekçe reklam, sonra da öğrencilerine gökyüzü ile ilgili bir şeyler öğretmek. Ben ne olursa olsun bu gözlemevlerini destekliyorum. Bir lise veya ortaokul öğrencisinin gökyüzünde Satürn veya Jüpiter'e bakması bile o öğrenci için büyük kazanç. Yine bu kolejlerin bazılarında seçimlik gökbilim dersi de okutuluyor ve hem bu dersi veren hem de gözlemevini yöneten bir astronomi mezunu arkadaşımızı alıyorlar, dolayısıyla mezunlarımıza bir iş sahası açılıyor. İstanbul'da sanırım en az 20 kolejin böyle gözlemevleri var ve butrende şimdi artık Anadolu'ya da yayılmaya başladı.

Fotoğrafta gördüğünüz gözlemevi çatıda değil yerde, üstelik karanlık bir noktaya yapılıyor. Tamamı çelik konstrüksiyon. Gözümü alamadım, çizimi bana gösterdiklerinde, müthiş bir mimari başarı. Gökbilim ile ilgili noktaları bana sordular, 3 saatlik bir görüşmeden sonra tüm sorunları hallettik. Bu okula iki kez gittim, birinde de seminer verdim. Bir anlamda danışmanlık yaptım, hemen belirteyim beş kuruş almadım. Gözlemevinin maliyeti 600 000 TL yöresinde, maliyeti düşürmek için ne yapabiliriz sorusu ile karşılaştım aman dedim bırakın maliyeti bu güzeli hemen yapın. Büyük olasılıkla öğrencilerin bilimsel çalışmalar yapabileceği bir gözlemevine küçücük bir danışmanlık yapmak kadar büyük mutluluk yoktur. Sevgilerimle...