Astronot bezi. Astronotlar uzaya giderken, oradan gelirken uzay elbisesinin içine bunu giyerler, çünkü seyahat uzundur ve küçücük aracın içinde tuvalet var mı yok mu bilmiyorum.

Ayrıca Uluslaraarası Uzay İstasyonu (UUİ) dışında yapılacak işleri oluyor ve her çıktıklarında 8-9 saat dışarıda çalışıyorlar. Pantolonlarını indirip uzaya yapacak değiller, ne yapsınlar. Üstelik bu araç dışı görrevlerde astronotlar çok terlerler. O nedenle göreve çıkmadan önce bol su içerler. Sonuç bu üyk bezine gereksinimleri var.

Astronot bezi 1Sıvı geçirmez, kuru tutan ve emici olan bu astronot bezlerinden NASA 1990 yılında 3200 tane sipariş vermiş ve 2007 yılına kadar yaklaşık 2000 tanesi kullanılmış. İngilizcede buna Maximum Absorbency Garment (MAG) deniyor. Mag'lar bir şort gibi hem erkek hem de kadın astronotlar tarafından giyiliyor. İçinde sodyum poliakrilat denilen kimyasal bir madde var. Bu madde kendi ağılığının 300 katı sıvıyı rahatlıkla emiyor. O kadar iyi bir emici ki deride kalan sıvıyı da rahatlıla yok ediyor ve astronotların rahat çalışmasına olanak tanıyor. Her büyük bezi yaklaşık 2 litre kan, sıvı ve katı atığı rahatlıkla saklıyor. Sevgilerimle...