Bugüne dek başka yıldızların çevresinde bulunan gezegenlerin sayısı 1900 rakamına yaklaştı ama büyük kütleli yıldızların çevresinde bulunan ötegezegenlerin sayısı sadece 60 yöresinde. Neden?

Eğer büyük bir gezegen küçük bir yıldızın çevresinde ise bunu geçiş yöntemi ile keşfetmek gayet kolaydır. Yıldızının ışığını kestiği iiçin ışık eğrisinde bir düşme meydana gelir. Eğer büyük bir gezegen orta kütleli bir yıldız çevresinde dolanıyorsa onu da dikine hız yöntemi ile keşfetmek kolaydır. Ama ötegezegen büyük kütleli bir yıldız çevresinde dolanıyorsa iş çok zorlaşır, çünkü büyük yıldızın ışıtması ve kütlesi fazla olduğu için de her iki yöntem de zor çalışır. Büyük kütleli yıldızlar neyseki anakolda kısa bir zaman yaşar, yakıtı bitince devler koluna geçer. Yarıçapı büyür, yüzeyi iyice soğur işte o zaman dikine hız yöntemi daha iyi çalışır. Çünkü soğuk yıldızların tayflarında bol soğurma çizgileri vardır. Dolayısıyla çok sayıda çizgiden dikine hız ölçülür. Sıcak yıldızların tayfında metal çizgileri neredeyse görülmez çok az tayf çizgisi vardır.

Bir araştırma grubu tam 12 yılda 400 dev yıldızın tayfını çok dikkatli bir şekilde çalıştı. Hem onların kimyasal bileşimlerini buldular hem de çizgilerde kayma var mı diye baktılar. Sadece 17 tane ötegezegen buldular. Bulgularını ilişik grafikte özetlemişler. Eğer metal oranı yani [Fe/H] oranı fazla ise o yıldızda gezegen olma olasılığı artıyor. Biliyorsunuz gökbilimciler H ve He dışındaki tüm elementlerin toplamına metal derler ve [Fe/H] bu şekilde gösterirler. Diğer bir bulguları ise 2.7 güneş kütlesinden daha büyük yıldızlarda ötegezegen olmadığı şeklinde. Daha sonra neden büyük kütleli yıldızların çevrelerinde gezegen olmadığı konusunda varsayımlarda bulunuyorlar. Sevgilerimle...