Rusların dördüncü kadın kozmonotudur. 25 Eylül günü NASA astronotu Barry Wilmore ve rus astronot Alexander Samokutyaev ile beraber Uluslararsı Uzay İstasyonuna gittiler.

Daha önce de yazdığım gibi her astronot 6 ay istasyonda kalıyor ama her üç ayda bir 3 astronot yere iniyor 3 astronot istasyona gidiyor. Rusların istasyona giden ilk kadın kozmonotu Yelenadır. Saçları ile ilgili bir soruya, soru ile karşılık veren Yelena “uçuş arkadaşlarımın saç sitili neden ilgili değilsiniz?”, arkasından da benim görevim uçmaktır diyerek gazeteciyi biraz bozmuştur. Anne ve babası ile ilgili sorulara da yanıt vermemiş.

Rus gazeteci Igor Marinin kozmonotun basın konferansındaki bu kibirli ve saygısız davranışını eleştirerek “bu uçuşu rusyanın imajı için gerçekleştiriyoruz, Yelena idare etmesi gerekirdi, bu durumda bir sonraki kadın kozmonot hemen uçmayacaktır” demiştir. Rus uzay proğramını çok yakından takip eden ABD’li gazeteci James Oberg ise NBC Haber’e Yelena’yı destekleyerek “Uzay istasyonuna giden ilk kadın kozmonot, profesyonel yeteneklere sahip, muhteşem” demiştir.

Bu satırları ABD bilim basınından tercüme ettim. Ruslar ilk kez 17 yıl sonra uzaya bir kadın kozmonot gönderiyorlar ama basın toplantısındaki gazeteciler (büyük olasılıkla kadın olanlar) Yelena’nın sıkı topuz yapılmış saçları ile ilgileniyorlar. Soruları uzayda bu saçları açacak mısın yoksa yine böyle topuz mu kalacak falan. Kadının yetenekleri ve bilgisi ile ilgilenmeyip saçları ile ilgilenirsen Yelena az bile yapmış. Çoğu zaman maalesef kadının en büyük düşmanı erkekler ama kendi hemcinsleri de hiç geri kalmıyorlar.

38 yaşındaki Yelena’ya ismi hoşuma gittiği için soyadını kullanmadım, ümit ederim beni bağışlar. Rusların dördüncü kadın kozmonotu. Uzaya ilk kadını gönderen rusya neden onların yeteneğini bugüne kadar kullanmadı anlamak mümkün değil. beş erkek astronotla uzayda 6 ay beraber olacak Yelena’ya başarı dilemek gerekiyor. Sevgilerimle...