Bu konuda NASA epeyi ilerleme kaydetmişti, ağını Mars'a kadar taşımıştı ama hızı şu anda aklımda yok. Şimdi sözünü edeceğim ESA'nın katettiği yol.

ESA'nın Sentinel-1 uydusu radarı ile yeryüzünün ayırma gücü yüksek bir anlamda fotoğrafını çekiyor. Yüzeyden 700 km yukarıda olan bu uydu verilerini Norveç, İtalya ve İspanya üzerinden geçerken aşağıdaki merkezlere göndermekte. Yer ile beraber dönen TürkSat gibi uydular ise biliyorsunuz sürekli aynı noktada kaldığı için 24 saat aynı yere bakmaktadır. Bu uydular ise yeryüzünden 36 000 km yukarıda bulunurlar.

ESA mühendisleri Sentinel-1 uydusuna bir laser iletişim terminali yerleştirdiler. Geçen yıl uzaya fırlatılan Avrupa'nın en büyük telekom uydusun AlphaSat'da ise hem laser iletişim terminali hem de bu terminal ile gönderilen verileri alacak sistemi yerleştirmişlerdi. AlphaSat 6.6 ton olan üzerinde 11 metre çaplı anteni ve bir uçtan bir uca 40 m güneş paneli ile Inmarsat şirketi ve ESA'nın ortak olduğu bir uyduydu. 28 Kasım 2014 tarihinde ilk deneme başarı ile gerçekleşti. Şu anda uydudan uyduya veya yere saniyede 1.8 Gbit veri gönderebiliyorlar. Sistemin yakında 8.2 Gbit hıza çıkacağı da verilen bilgiler arasında.