Burada gördüğünüz iki fotoğraftan soldaki 2009 yılında Chandra uzay teleskobu ile düşük enerjili x-ışın dalgaboyunda çekilmişti.

Ortada bir el ve parmaklar olunca ve üstelik bu görüntü gökyüzünde olunca amerikalılar hemen buna "Tanrının Eli" dediler. Dini inanışlara göre gökyüzündeki her şey tanrıya aitti. Daha sonra uzaya yeni yerleştiren NuStar uzay teleskobu ile bu kez yüksek enerjili x-ışında 2014 yılında çekilen fotoğrafta bazı farklılıklar görüldü. El ve parmaklar küçülmüştü sanki artık bir yumruk şeklindeydi.

Peki tüm bu görüntü neydi diye sorarsanız bundan 19 000 yıl önce patlayan bir süpernovanın kalıntısı ve yıldız cesedi de parlak beyaz noktanın içinde yer alan bir nötron yıldızı var. Yerden 17 000 IY uzaklıktaki bu bulutsu 150 IY genişlikte. Bulunan nötron yıldızının çapı sadece 19 km, ekseni çevresinde her saniyede 7 kez dönüyor. Çok kuvvetli bir manyetik alanı var, öle ki yerin manyetik alan şiddetinin 15 trilyon kez daha kuvvetli. İşte bu hızlı dönme ve kuvvetli manyetik alanın meydana getirdiği rüzgarla parçacıklar jetler halinde daha önce atılan materyali ısıtyor ve onun kırmızı renkte parlamasına neden oluyor. Söz konusu jetler de parmakları oluşturuyor.

Unutmayın bu güzelin adı "Tanrının Eli" ama tanrı ile hiç ilişkisi yok, herkesin tanrısı kendi içindedir. Sevgilerimle...