Cassiopeia A bir süpernova kalıntısıdır. Bizden 10 000 IY uzaklıkta ve Kraliçe takımyıldızında bulunuyor. Bu süpernovanın bundan 325 yıl önce patladığı hesap ediliyor.
Patlamadan önce dış katmanlarını uzaya atmış ve çevresinde kalın bir bulut oluşmuştur. O nedenle de patladıktan sonra bize yakın olmasına karşın dünyamızdan görünmemiş olabilir. Bu gördüğünüz fotoğraf yine üç ayrı uzay teleskobunun çektiği görüntüler üst üste getirelerek istiflenmiş ve bu harika güzel ortaya çıkarılmıştır.
Burada gördüğünüz kırmızı bölgeler Spitzer ile infrared bölgede alınmış görüntüdür ve kalıntının birkaç yüz derecelik soğuk bölgelerini göstermektedir. Hubble ile alınan görsel bölge görüntüsü sarı renkte ve yaklaşık 10 000 Kelvin sıcaklığa karşıt geliyor. Chandra ile alınan X-ışın görüntüsü ise mavi ve yeşil renkte olup 10 milyon Kelvin sıcaklıktaki bölgeleri göstermektedir. İşte bu sıcak bölgeler patlama sonucu çevreye saçılan materyallerin ve şok dalgaların var olan gaz ve toz bulutları ile etkileşmesi sonucu oluşmuştur. Chandra ayrıca patlamadan geriye kalan nötron yıldızını da bulmuştur. Halkanın ortasındaki turkuvaz renkli nokta nötron yıldızıdır.
Gördüğünüz gibi renkler yapay da olsa kaynak çok güzel görünüyor. Size güzelleri tanıtmaya devam edeceğim. Sevgilerimle...