Orada dedim ya doğal olarak merak ettiniz, Samanyolu gökadamızın göbeğinde ki büyük kara deliğin çevresinde bir şeyler oluyor.

Biliyorsunuz bu karadeliğin kütlesi yaklaşık 4.2 milyon güneş kütlesinde, müthiş bir çekim gücü var. Çocuklar önce kara delik bizi yutar mı diye soru sorarlar ya o cinsten, çok büyük. İlk kez 2002 yılında bu karadeliğin çevresinde bir şeyler belli belirsiz gözlendi. Daha sonra 2009 yılından itibaren daha sistemleri gözlemlerin sonunda 2012 yılında ilk makale çıktı ve yer yerinden oynadı. Karadeliğin çevresinde büyük bir bulut vardı.

G2 adı verilen bu bulutun karadeliğin yiyeceği olduğu söylendi, hatta bizim medyada da karadelik bulutu yutuyor, yedi, yiyecek gibisinden manşetler atılddı. Bulutun hemen yörüngesi hesaplandı, karadelik çevresinde elips yörüngede dolanan G2, 2014 yılı başlarında karadeliğe en yakın olacaktı. Keck teleskobu başta olmak üzere yeryüzündeki ve uzaydaki tüm gözlemevleri o noktaya yöneltildi. Eğer bulut kara delik tarafından yutulursa en azından gözlenen değişik dalga boylarında ki ışıkta bir parlama bekliyorlardı.

Gökbilimcilerin tüm beklentileri boşa gitmişti. G2 yaşamına devam ediyordu. Fotoğrafta gördüğünüz yeşil çember karadeliğin yerini gösteriyor, dikkat ederseniz G2 onu çevreliyor. Doğal olarak bu yutma yutulma olmadığı için gökbilimciler çeşitli modeller önerdiler. İlk model bu yoğun bulutun içinde sönük bir yıldız olduğuydu, daha sonra G2'nin içine, yıldızdan oluşmuş bir karadelik koydular. Madem büyük karadeliğe kafa tutuyor, onun da kütlesi büyük olmalıydı. Geçen hafta gelen haberlere göre bulutun içinde büyük kütleli bir çift yıldız var. Merkezdeki karadeliğin etkisi ile bu çift yıldız birleşip tek yıldız oluyordu. İşte bu kaos ortamında yıldızların dış katmanları da G2'yi oluşturuyordu.

Bilimin en güzel yanı bu, sürekli gözlersin elde ettiğin veriler ile en uygun modeli oluşturursun. Daha sonraki gözlemler modeli desteklerse olay açığa çıkar ve anlaşılır. Tüm bu çalışmalar herkesin gözü önünde matematik dili ile yapılır. Biz ne diyeceğiz #direnG2, seni kimse yutamaz. Sevgilerimle...