Bir çok gökadayı saran hidrojen bulutları çok önceden bu yana gözleniyordu. Bu yoğunluğu düşük ve soğuk bulutlar ancak radyo teleskolarla algılanıyor.
NGC 6946 gökadasını meşhur Green Bank Radyo Teleskobu (GBT) ile gözleyen bilim insanları çok farklı bir akıntı keşfetti. Sanki bir nehir gibi gökadalar arası ortamdan hidrojenin gökadaya doğru aktığını saptadılar. Fotoğrafta bu gözlemi görüyorsunuz. Tam ortada bulunan gökadayı ve onun saran kırmızı renkte hidrojen bulutu farkedilmeyecek gibi değil.
Gökadaların sarmal kollarında yıldız oluşumları için yakıta yani soğuk molekül bulutlarına gereksinme var. Gözlenen bulutun yoğunluğu çok az olduğu için bilimciler gökadalar arası ortamdan gökadalara gizlice hidrojen akıntısı olduğunu ileri sürüyorlar. NGC 6946 gökadası Kahraman ve Kuğu takımyıldızlarının arasındaki sınırda bulunur ve bize uzaklığı 22 milyon IY'dır. Bu ve benzer oluşumunu yüksek olduğu sarmal gökadalarda oluşumu meydana getirecek bulutların kaynağı konusunda ileri bir adım atılmış oluyor. Haber daha önce paylaştığım Samanyolu'nun içten dışa doğru büyüdüğünü de kantladığı için sizinle paylaşmaya karar verdim. Sevgilerimle...