Sizlere ara sıra ötegezegenler konusunda bilgi veriyorum. NASA'nın Kepler uydusu bugüne kadar bir çok ötegezegen keşfetmişti ama 26 Şubat tarihinde öyle bir duyuru yaptılar ki tüm medya bu duyuruyu doğal olarak önemsedi. Çünkü 715 ötegezen bulduk ve bunları değişik gözlem yöntemleri gözleyerek ötegezegen olduğunu onayladık dediler.

Grafikte gördüğünüz bu duyuru ile ötegezegen sayısı ne kadar olduğunu tahmin edersiniz amma ben size son rakamı vereyim. Toplam 1766 ötegezegen keşfedildi.

Bu kadar ötegezegen 1076 yıldızda keşfedildi. Bu ne demek, bir çok yıldızda sadece bir tane ötegezegen yok, güneş sistemimizdeki gibi gezegen sistemleri var. Kepler Uzay Teleskobunu bulduğu ama henüz onaylanmamış ötegezegen sayısının da 3466 olduğunu unutmamız gerekir. Teknoloji hızla ilerliyor ve bilim insanları yeni teknolijiler ve yeni uzay teleskopları hazırlanıyor, dolayısıyla gelecekte daha neler duyacağız, merakla bekleyelim. Unutmamız gereken diğer bir konu da artık bu ötegezegenlerin atmosferini analiz edebiliyoruz ve yaşama uygun olup olmadığı konusunda bazı sonuçlara varabiliyoruz. Sevgilerimle...