ABD'nde her bilimsel çalışmanın halka veya öğrencilere dönük bir proğramı olmak zorunda. Her yıl insanlara sorulur, uzay istasyonunda, yani mikro çekim alanında ne tür deney yapmak istiyorsunuz diye. Çeşitli ölçekte öğrenciler projelerini verirler ve bir hakem grubu bunları inceler, içlerinden en iyisini seçerler ve istasyondaki astronotlar da bu deneyleri gerçekleştirirler.

Geçen yılda bir projesi kabul edilmiş olan 9. sınıf öğrencisi Michal Bodzianowski bu yılda iddialı bir çalışma yaptı ve ABD'de hemen meşhur oldu. Kabul edilip edilmeyeceği Mayıs 2015 tarihinde belli olacak ama haber medyaya düştüğü için büyük olasılıkla şimdiden onaylanacağı aşikar. Bu genç öğrenci biranın dört bileşenini istasyona götürsek orada bira yapabilir diye soruyor. Malt, şerbetçi otu, maya ve su ile mikro çekim alanında bira yapmanın mümkün olup olamayacağını sorguluyor.

Biz de olsa hemen iki tokat patlatılır, sen de mi alkolik olacaksın denir ama ABD'de bunun tam tersine haberler var. Michal, üretilecek alkolün istasyonda astronot yaralanmalarında dezenfekte olarak kullanabileceğini söylüyor. Artık astronotlar içer mi bilemem ama sonuçta toplum yararına bir proje düşünmüş.

Daha önce verilen ve istasyonda gerçekleştirilen öğrenci deneylerini http://ssep.ncesse.org/.../selected-experiments-on-ssep.../ adresinden görebilirsiniz. Eğer sizin de öğrencileriniz uzay istasyonunda ilginç bir deney yapmak isterlerse başvuracağınız adres http://clarkeinstitute.org/.