Bugünlerde ISON'un bol miktarda fotoğrafını görüyoruz. Başta bizim gökyüzü fotoğrafçımız Uğur İkizler olmak üzere dünyadaki bir çok amatör gökbilimcinin şimdi en önemli hedefleri bu gökcismi.

Hubble uzay teleskobu da bu KY'ın fotoğrafını çekti orada da rengi yeşildi. Kuyrukluyıldızların çoğu bu renkte görünür. Tayfsal olarak incelendiğinde çekirdeği saran gazda o meşhur siyanür'ün temel bileşiği olan siyonejen (CN) ve karbo molekülünün (C2) olduğu görülür.

Her iki gaz da aslında renksizdir ama güneşten gelen morötesi ışınlar uzay boşluğunda bu gazların yeşil renkte ışımasına neden olur. Aslında o gazın içinde daha bir çok element vardır ama onlar iyice güneşe yaklaştıktan sonra ortaya çıkarlar. Örneğin demir (Fe) ve magnezyum (Mg) çamurlaşmış kayamsı yapının içinden çıkar. Tüm bu elementleri KY'ın tayfını aldığımızda görebiliriz.

Siyonejen çok zehirli bir gazdır. 1911 yılında meşhur Halley KY'ı geldiğinde dünyaya çarpacak dedikodusu yanında dolandırıcılar zehirleneceksiniz diyerek kanıt olarak da ziftlenmiş gaz maskelerini insanlara gösterek "kuyrukluyıldız hapı" satmışlardı. Bu hapı içenler güya zehirlenmeyeceklerdi. ISON yaklaşırken yine bu türden sahtekarlar türeyebilir, aman dikkat olun. Sevgilerimle...