Kış gelmiş, elektrikler ikide bir kesiliyor, şimdi soğuktan söz etmenin yeri mi diye sorabilirsiniz. Fakat insanlar en soğuk ve en sıcak yerleri merak ediyorlar nedense. NASA'nın yeri gözleyen uyduları da bu sorulara her zaman yanıt veriyor. Dünyanın en soğuk yeri güney kutbunu da içeren Antartika kıtasında ölçülüyor. Fotoğrafta gördüğünüz karanlık alanların koyu olanlarında geceleri -92 derecenin altına düşüyor.

1983 yılında rusların araştırma istasyonunda -89.2 derece ölçülmüştü ama bugüne dek ölçülen en düşük sıcaklık 10 Ağustos 2010'da -93.2 derece ölçülmüş. Biz tam yaz mevsimini yaşarken Antartika'da en düşük sıcaklıklar kaydediliyor. İnsanların yaşadığı en soğuk bölge ise kuzey-doğu Sibirya'da bulunan Verkhoyansk ve Oimekon kentleri. Bu kentlerde 1892 ve 1933 yıllarında kemikleri titreten bir soğuk yaşanmış ve termometreler -67.8 dereceyi göstermiştir. Termometre dedim de aklıma geldi Antartika soğuklarını civa ve alkol termometreleri ölçemiyor, donuyormuş.

Evet biz de gideceğiz o kıtaya, meteor araştırmaları için. Orada yaşayan çeşitli ülkelerin bilim insanları var. En azında 2-3 tane gözlemevi var, çeşitli deneyler yapılıyor. Hiç üşümeyenleri oraya götürmemiz gerekiyor, bunların kim olduğunu da hepimiz biliyoruz