Bugün televizyonların haber proğramlarında bu sözü biraz değişik de olsa 3-4 kez duydum. Kimi duyumlar, kimi de iddiaların Ayyuk'a çıktığını söylüyordu. Ben bir politikacı değil bir gökbilimci olduğumdan bu sözü size açıklamak zorundayım. Ayyuk, Arabacı takımyıldızının en parlak yıldızı olan Capella'nın arapça adıdır.

Bugünlerde akşam gökyüzüne baktığınızda tepenizde Ayyuk'u görürsünüz. Daha da güzel bir işaretçi var, Ufkunuza göre Jüpiter'in daha üstündeki parlak yıldız Ayyuk'dur. Sözcüğün arapça anlamı "göğün tepesi" demektir. Başucuna yakın olduğu için sanırım bu ad verilmiş. Keçi yıldızı da deniliyor çünkü Apollon'un kutsal keçisidir.

Bazen yüksek sesle konuşanlara da "sesin Ayyuk'a çıktı" derler. Bunun anlamı da göğün tepesinde yaşayan kişiler bile seni duyuyor demektir. Kimin sesi Ayyuk'a çıktı? İlk şekli herkesin bildiği bir şeyi anlatmak için kullanılır. Verdiğim şekilde gökyüzünün büyük bir kısmı vardır, parlak yıldızları gösterdim ki onları öğrenin diye. Ama sakın Ayyuk'u unutmayın. Sevgilerimle...