FaceBook'dan bir arkadaşım Orion'un mitolojik bir öyküsünü yazmıştı ve benden yardım istedi, hocam bir hata yapmış olabilirim, bir okur musunuz dedi. Sayfasındaki yazıyı okudum iyi hoş dedim, uzmanı değilim ki hata varsa bulabileyim. Hemen aklıma geldi bu konuda doktora tezini (!!) bitirmekte olan arkadaşım Ege Taner'e rica ettim. Sözkonusu metni okuyan Ege bunun yerine Orion'un şu öyküsünü yazsaydı daha iyi olurdu diyerek aşağıdaki yazıyı gönderdi. Bu konulara meraklı bir çok arkadaşım olduğu için sizlerle paylaşıyorum.

"Mitolojiye göre Orion, deniz tanrısı Poseidon ve Girit kralı Minos’un kızı Euryale’nin oğludur. Orion oldukça iri cüsseli, dev sayılabilecek bir yapıya sahiptir ve çok güzel bir yüzü vardır. Babası Poseidon Orion’a deniz üzerinde yürüyebilme becerisi vermiştir. Gökyüzünde Orion, bir elinde kırılmaz bir sopa, diğer elinde ise bir aslan derisi taşıyor olarak tasvir edilir. Orion’un başı kadınlarla çok derde girmiştir. Kral Oinopion’un (Şarap içici demek olan Oinopion, Dionysos ile Ariane’nin oğludur ve Sakız adası kralıdır. Adalılara kırmızı şarap yapmayı öğretmiştir) kızı Merope’ye kur yapmış, başarılı olamamıştır.

Ertesi gün fazla içki içerek sarhoş olmuş, Artemis'e kötü sözler söylemiştir. Bunun sonucunda Artemis, Orion’un gözlerini kör etmiştir. Daha sonra Orion, demir ve ateş tanrısı Hephaistos’un çekiç seslerini dinleyerek ona ulaşmış ve ondan yardım istemiştir. Hephaistos ona dünyanın doğusuna gitmesini ve doğan güneşin iyileştirici ışınları yüzüne vurunca gözlerinin yeniden göreceğini söyler. Orion doğuya Lemnos adasına gider ve tekrar görme yeteneğini kazanır.

Gözlerinin geri kazandığını öğrenen Artemis bu kez Orion\'u öldürmek istemiştir ve peşinden çok büyük bir akrep yollamıştır. Burada akrep, Scorpio (Akrep) takımyıldızı olarak bilinir. Orion akrebi görünce çok korkmuştur ve kaçmaya başlamıştır ve bu kovalamaca aylarca sürmüştür. Artemis de onları gökyüzüne çıkarmıştır. Bu takımyıldızlar gökyüzünde birbirlerinin tam zıt yönündedir. Yani ne zaman Orion takımyıldızı doğarsa akrep takımyıldızı batmaktadır ve bu kovalamaca hiç bitmemekte ve sonsuza kadar Orion akrebe yakalanmayacaktır."

Gördüğünüz gibi her takımyıldızının mitolojide bir öyküsü vardır. Tüm bu öyküler çok tanrılı dönemden kalmıştır ve kendi içlerinde bir güzelliği vardır. Teşekkürler Ege.