Fotoğrafın ayrıntılarına bakarsanız sanki Ay'ın çevresinde dolanan bir uydu ile çekildiğine inanırsınız. Fakat öyle değil, bu çok küçük bir teleskop kullanılarak Onur Atılgan ve Sedat Bilgebay tarafından Türkiye'de çekildi. Kendilerine amatör gökbilimci diyen bu kişilerin yaptıkları işde ne kadar profesyonel olduklarını fotoğrafa baktığınızda görebilirsiniz.
Ne zamandır sizlere hep yurt dışından haberler veriyordum, nihayet ülkemizde yapılan bir çalışmadan söz etmenin sırası geldi. Bu fotoğrafı çekerken 11" çapında ve 2800 mm odak uzaklığına sahip bir teleskop kullanıldı. Teleskobun arkasına 2.5 büyütmeli PowerMate takınca teleskobun odak uzaklığı doğal olarak 7000 mm oldu, çünkü başka türlü Ay çevresinde yörüngeye giremezlerdi(!).
8 Eylül günü sabaha karşı yukarıda sözünü ettiğim teleskobun arkasına PointGrey firmasının ürettiği renksiz Grasshopper Express türü CCD kamera takılarak bu görüntü elde edildi. Görüntüyü elde etmek pek büyük bir olay değil gökbilim fotoğrafçılığında onu işlemek daha önemlidir. Registax, AstraImage ve Photoshop yazılımları kullanılarak ham görüntü işlendi, sonuç ortada.
Ülkemizde hızla çoğalan amatör gökyüzü fotoğrafçıları gelecekte daha neler elde edecek şahsen ben merak ediyorum. Çünkü eskilerini bir kenara bırakırsak Burak, Ahmet, Güven gibi daha onlarcası bu hobiye merak sardılar ve çok güzel ürünler ortaya koyuyorlar. Çok yakında Jüpiter'e bir şey olursa, örneğin göktaşı çarparsa, Venüs gezegeninin atmosferinde beklenmeyen bir parlama saptanırsa ABD'li amatörlerden önce bizim dostlarımızın yakalayacağına eminim.