Bu fotoğraf 19 Mayıs 2005 tarihinde Ruh (Spirit) tarafından Güneş, Gusev kraterinin kenarından batarken çekildi. 2004 Ocak ayında Mars yüzeyine indirilen küçük robot cip 2009'da kuma saplandı hareket edemez hale geldi ve iletişim koptu. Fakat robotun 90 gün çalışsın diye gönderildiğini ve tam altı sene çalıştığını unutmayalım. Kardeş robot Fırsat (Opportunity) ise hala çalışmasına devam etmektedir.

Yer, ekseni çevresinde döndüğünden dolayı dünyamızda da Güneş her gün doğar ve batar. Tüm gün boyunca gökyüzünün görünümü değişir. Gündüz Güneşi, gece Ay'ı görürüz. İstanbul'da gece iken ABD'de gündüz olduğunu biliriz. Bu hareket yerin son gününe kadar devam edecek. Aynı olay güneş sistemindeki tüm gezegenler için de geçerlidir. Mars da ekseni çevresinde döndüğünden orada da Güneş sabahleyin doğu yönünden doğar ve akşam saatlerinde batı yönünden batar.

Mars Güneş'e bizden daha uzak olduğu için dikkat ederseniz açısal boyutu yerden gözüktüğünün ancak üçte ikisi kadardır. Pluto'dan Güneşe baksanız ancak nokta şeklinde bir yıldız gibi görürsünüz. Bu bir gökdelenin ve dağın üzerine çıkıp da aşağıdaki insanlara baktığınızda gözünüze nasıl küçük göründüğü ile aynıdır. Cisim sizden uzaklaştıkça açısal boyutu küçülür.

Yerdeki gün batımı ile Marsdaki gün batımı arasındaki en büyük fark ufkun rengidir. Yerde ufuk turuncu bir renk alırken Marsda ufkun rengi mavidir. Yer atmosferinde en çok azot ve oksijen vardır. Ayrıca az miktarda nem, toz parçacıkları, duman, polen ve tuz bulunur. Yer atmosferi Mars'a göre daha yoğundur yani bir santimetre küpte daha fazla molekül vardır.

Mars atmosferi ise tersine çok daha az yoğunluktadır, yerdekinin yüzde biri kadardır. Ayrıca atmosferdeki gazlar da farklıdır. Bol miktarda karbon dioksit, azot ve argon içerir. Ama en önemlisi bol miktarda ince toz barındırır. Bu toz yerdeki tozdan farklıdır ve yüzeydeki şiddetli rüzgarlar nedeniyle atmosfere taşınır. Her iki gezegende günbatımının farklı gözükmesinin anahtarı işte bu tozdur.

Güneş ışığı içinde tüm renkleri barındırır. Mars atmosferine giren bu ışığın mavi renkli olanı bu ince toz tarafından soğurulur ve kırmızı ışığı ise her tarafa saçılır. Mars üzerinde otursanız ve günbatımı sırasında güneşten uzak gökyüzüne baksanız kırmızının çeşitli tonlarında görürsünüz. Ama doğrudan batan güneşe baktığınızda size gelen ışınlar, kırmızı renklerini kaybetmiş, saçılmaya uğramamış mavi renkte olanlardır. O nedenle mavi bir pus görürsünüz. Güneşin ters tarafına baktığınızda ise gökyüzü kırmızıdır.

Bu yerdekinin tam tersidir. Güneş ışığı yer atmosferine girdiğinde mavi ışınlar saçılır, o nedenle gökyüzü mavidir. Fakat batan güneşe doğru baktığımızda, mavi ışığını kaybetmiş, geriye kalan kırmızı, altın ve portakal renginde görürüz. Bizim atmosferimizdeki parçacıklar mavi ışığı, Mars atmosferindeki parçacıklar ise kırmızı ışığı saçarlar. Bizim günbatımında Güneşi kırmızı, Mars günbatımında ise Güneşi mavi renkte görürüz.