NASA bir detektör geliştirdi ve bunu uluslararası bir uydunun üzerine koydular. Bu detektör uzaydan denizlerdeki tuzluluğu ölçüyor. Böyle detektör olur mu diye düşünmeyin teknoloji her şeye kadir. Fotoğrafta gördüğünüz sarı ve kırmızı bölgeler yüksek tuzluluk oranına sahip. Mavi ve mor alanların tuzluluk oranı daha düşük. Fotoğrafın sağ tarafında verilen renk değerlerine karşılık bir kilogram suda kaç gram tuz olduğunu gösteriyor.

Bir zamanlar Adana'nın Yumurtalık ilçesinde denize girmiştim önce saunaya girdiğimi, daha sonra da tuzlu suya girdiğimi sanmıştım. Gerçekten Akdeniz'in suyu, okyanusun en tuzlu bölgesi ile aynı tuzluluk oranına sahip. Amazon nehrinin okyanusa döküldüğü noktada tuzluluk oranının nasıl düştüğüne de dikkatinizi çekerim.

NASA'nın Aquarius adlı bu detektörü okyanuslardaki tuzluluk oranının mevsimlere göre değişimini ölçmekle görevli. Bu ise okyanuslardaki akıntıları değiştirdiği için doğrudan yeryüzü iklimini etkiliyor. Bu detektörün verileri, onu yapan mühendisleri dahi şaşırtacak derecede iyi çıktı. İlk 2.5 haftalık gözlemlerin sonucu bu haritada görülmektedir. Genel olarak tropik bölgelerde tuz oranı yüksek, yağmur alan ekvator yöresinde ve kuzey kutba yakın bölgelerde ise bu oranın düşük olduğunu hemen görüyoruz. Bu olgular okyanus üzerinde yağmur alan ve buharlaşma bölgeleri ile yakından ilgilidir.