Bu fotoğraf bir benzetim, yani gerçek değil. Uzun zamandır biliyoruz ki Andromeda gökadası Samanyolu'na yaklaşıyor, aralarında sanki bir aşk var. Yaklaşık 3.75-4 milyar yıl sonra bu iki gökada işte bu şekilde evlenecek. Aman verdiğim sayının miktarına dikkat edin, bin değil, milyon değil milyar yıl sonra. Bu evlilikten sonra göneşimizin konumu değişebilir ama dünyamız ve güneş sistemi için herhangibir tehlike yok.

Sanki o zamana kadar yaşayacakmışsınız gibi merak etmeyin. Diğer adı M31 olan Andromeda gökadası 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta fakat aşkın etkisi ile değil, her iki gökadayı saran karanlık madde ve kütlelerinin çekim kuvveti nedeniyle birbirlerine yaklaşmaktadır.

Bu yaklaşma iki arabanın birbirine yaklaşmasına benziyor, kafa kafaya vuraucaklar ama ilginçtir, Samanyolu daha yavaş yaklaşırken Andromeda 2000 kez daha hızlı geliyor. Hubble'dan alınan veriler ile yapılan bilgisayar benzetimlerinde nikah kıyıldıkatan sonra her iki gökadanın bir bütün olmaları için tam iki milyar yıl gerekiyor. Çarpışmadan sonra gökada içindeki yıldızlar birbirlerinden o kadar uzak ki onların birbirlerine girmesi yani kavga etmeleri olanaksız. Bununla beraber yıldızlar yeni gökadanın merkezi yöresinde farklı yörüngelere fırlatılıyor. Bilgisayar benzetimi güneş sistemimizin gökada merkezinden daha uzaklara (bugün 30 000 IY uzaklıkta) savrulacağını gösterdi.

Evren ivmelenerek genişlemekte ama gökadalar arasındaki çarpışmalar ve yakınlaşmalar devam etmektedir, çünkü onları saran karanlık maddenin çekim kuvveti bu olaylara neden olmaktadır. Hubble ile alınan verilerin analizinden evrende bu tür çarpışmaların daha önce de yani evrenin daha küçük olduğu zamanlarda da var olduğunu anlıyoruz. Yüzyıl önce gökbilimciler M31'in ayrı bir gökada olduğundan bile habersizdi. İlk kez Edwin Hubble bir değişen yıldız yardımı ile onun çok uzaklta olduğunu buldu. Şu anda Andromeda Samanyolu gökadamıza saatde 400 000 km hızla yaklaşmakta. Sizin arabanız bu hızda gidiyor mu?