Her an gökyüzünde onlarca kuyrukluyıldız vardır ama bunlar sönüktür ve sadece teleskoplar ile görülebilir. Ben bu güzellere çok düşkün olduğum için her akşam en parlak 2-3 tanesini çekiyordum. Son bir haftadır bana bir şeyler oldu, bu konuda kendimi başka bir noktada buldum.
Celestron C8 teleskobuma yeni aldığım HyperStar merceğini taktım (her zaman olduğu gibi Sedat Hocam sayesinde). Bu parçanın özelliği teleskopta ikinci aynayı çıkartıyorsunuz, onun yerine takıyorsunuz ve teleskobunuz geniş bir alan görüyor. Renkli ZWO kamera ile geniş bulutsuları çektim. Bir hafta önce ZWO yerine mono QHY183 kameramı taktım. Amacım kışın söz verdiğim gibi türk isimli asteroidleri gözlemekti.
Bir kaç gece uğraştım, başta Janet Mattei, Ankara ve Foça asteroidlerini çektim, sonuç hüsrandı. Daha sonra ne kadar sönük yıldızları gördüğümü saptamam gerekti. Filtresiz 17.5 kadire kadar sönük yıldızları saptayabiliyordum. Söz konusu asteroidler 20 kadir ve daha sönük olduğu için saptayamıyordum. Bende başladım sönük kuyrukluyıldızları çekmeye.
Teleskobum çok sönük yıldızları görebildiği için çekecek bir sürü kuyrukluyıldız vardı. Her gece 7-8 tanesini çekiyordum. İşte son bir haftadır abartılı gözlem çılgınlığımı anlattım. Bir kaç güne kadar Akhisar etkinliğine katılacağım, dönünce Ha ve OIII filtreleri ile güzel bulutsu fotoğrafları çekeceğim. İlişikte C/2022 P1 NEOWISE adlı kuyrukluyıldızı görüyorsunuz. Sevgilerimle...