Bu güzeli 18 ve 19 Ekim sabahlarında çektim, her iki gündede yaklaşık birer saat gözleyebildim. Fakat her ikisinde de arklı kadraj uyguladığımdan dolayı biraz ızdırap çektim, ayrı ayrı istifledim sonra birleştirdim ve çevrede çok daha güzeller vardı onları alamadım sadece M82 gökadası çerçeveye girebildi.
Bode amcamın uzun adı Johann Elert Bode, meşhur Alman gökbilimcisi. Uranüs'ün yörüngesini saptayan ve ona bu adı öneren kişi. Ben daha çok bu amcayı gezegenlerin uzaklığı için bulduğu formülden dolayı severim, Titius-Bode yasasını yazmıştı daha önce. Bode bu gökadayı keşfediyor sanırım amatör gökbilimciler için yayınladığı Yıldız Atlası kitabında da bunu belirtiyor. Keşif yılı 1774 ve dört yıl sonra da Messier kataloğuna alıyor.
Bu güzel sarmal gökada bizden 12 milyon IY uzaklıkta ve Büyükayı takımyıldızı içinde yer almakta. Görünür parlaklığı 6.9 kadir olduğundan benim gibi acemiler için ideal bir gök cismi. Bizim gökadamız nasıl "Yerle Grup" dediğimiz bir küme içerisindeyse Bode amcanın gökadası da M81 gökada kümesinin bir üyesi. Aynı kareye bir çok gökada giriyordu ama başta söylediğim nedenden dolayı sadece çekimsel etkileşimde bulunduğu M81 gökadasını görmektesiniz. Sevgilerimle...