Bu fotoğrafa baktığınızda hemen sağ altta Hilal bulutsusunu (NGC 6888) görüyorsunuz değil mi? Evet içinde büyük kütleli bir Wolf_Rayet yıldızı var.

Bu tür yıldızlar çok kuvvetli yıldız rüzgarları ile dış katmanlarını uzaya püskürtürler. Bu baloncuğun çapı 25 IY olduğuna göre ortasındaki yıldızın uzaya ne kadar kütle attığını tahmin edebilirsiniz, 10 000 yılda bir güneş kütlesi kadar maddeyi atarak bu bulutsuyu oluşturmuş. Fakat bu fotoğrafta yazmak istediğim Hilal bulutsusu değil, biraz daha zor göreceğiniz sabun köpüğü bulutsusu. Gezegenimsi bir bulutsu olan sabun köpüğünü gördünüz mü? Biraz zor, nedeni de kullandığınız ekranın renk ayarlarından kaynaklanır. Fotoğrafın üstünde ve orta yerinde, dikkat ederseniz görürsünüz.

Bu bulutsuyu amatör bir gökyüzü fotoğrafçısı olan Dave Jurasevich 2008 yılında keşfetti. Bulutsu sönük olduğu için son yıllara kadar keşfedilememişti. Ülkemizin bir numaralı gökyüzü fotoğrafçısı, aynı zamanda benim büyük ustam Sedat Bilgebay, sabırla uğraşarak bu fotoğrafı dar bant filtreler kullanarak 2013 yılında çekti. Dar bant kullanmanın avantajları olduğu gibi olumsuz yanları da vardır ama en önemli yanı ışık kirliliğinde dahi güzel görüntü elde edebilirsiniz. Ha (19x 1200 sn= 23 800 sn), OIII (12x 1200 sn=14 400 sn) ve SII (10x 1200 s=12 000 sn) filtrelerinde kullandığı toplam süre 50 200 saniye, yaklaşık 14 saat. Tabii bir günde elde etmiyor, birkaç gece çalışması gerekiyor. Çektiği sürenin 15-20 katı fotoğrafı işlemek için harcıyor. Yaptığınız işe böyle zaman harcarsanız mükemmeli elde edersiniz zaten. Eline sağlık Usta'm. Sevgilerimle...