Güzelleri de kendi aralarında sınıflandırmak adet olmuştur, benim için bugünlerin en güzeli bu kuyrukluyıldız.
Avustralyalı amatör gökbilimci Terry Lovejoy'un keşfettiği bu beşinci kuyrukluyıldız. Kullandığı teleskobun çapı sadece 20 cm, ama kendisi çok çalışkan beşinci kez gökyüzüne adını yazdırdı. Resmi adı C/2014 Q2 Lovejoy olan bu KY'ı geçtiğimiz Ağustos ayında yakaladı. Şu anda güney yarımkürede olan bu güzeli ben 23 Aralık günü Saklıkent'de yakaladım ve gittikçe kuzey yarımküreye gelmektedir. Fotoğrafını çektiğimde 5.5 kadir parlaklığındaydı daha sonra 5 kadir oldu ama hava da kapadı bulunduğum yerde.
Şu anda güneşe koşan Lovejoy 7 ocak günü yere en yakın konumundan geçecek, o zaman bize uzaklığı 70.2 milyon km olacak. Yaklaşık üç hafta sonra da 30 Ocak günü Güneşe en yakın konumuna gelecek, o zaman da güneşe 193 milyon km olacak. Yani enberi noktası yer yörüngesinin dışında kalıyor. Ben güzelin saçını başını sevdiğim için uzun kuyruğunu çekmedim. ISO 3200'de 3 dakikalık çektiğim görüntüleri DSS (DeepSkyStacker) yazılımında comet+star özelliğini kullanarak istiflemeye çalıştım ama nedense sadece dört görüntüyü istifledi. Dolayısıyla burada gördüğünüz 12 dakikalık bir poz.
Eğer bu KY'ı gözlemek isterseniz internette bol miktarda gökyüzü haritası var. Her gün yer değiştirdiği için bu haritalardan yararlanmanız gerekir. Atalarımız güzele bakmak sevaptır demiş, eğer sevap kazanmak istiyorsanız bu gökyüzü güzelini küçük bir dürbünle bile görebilirsiniz. Sevgilerimle...