Biliyorsunuz biz gökyüzü fotoğrafçıları aynı hedefin ard arda çok sayıda fotoğrafını çekiyoruz ve daha sonra onları istifleyip tek kare haline getirip sizlerle paylaşıyoruz. Bu çektiğimiz hedefin yakınlarında bir asteroid varsa bunu nasıl görürüz? İstifleme sırasında yer değiştiren her şeyi silip süpürüp çöpe atarız, son kare iyi çıksın diye.
Eğer bir asteroid varsa her karede yeri farklı olacağı için onuda yok ederiz, çünkü ilgimiz başka yöndedir.
Bu konuda çalışan gökbilimciler ise eskiden "blink komparatör" adlı bir alet kullanırlardı. Ben de 1972 yılında YL eğitimimi yaparken Pallas'ı çekiyordum, o zaman kullanmıştım bu aleti. Hayran kalmıştım, onu yapan insan zekasına. Ard arda çekilen iki Kodak plağını yerleştiriyorsun, göz merceğinden baktığınızda eğer hareketli bir cisim varsa o cisim sanki plaktan yükselip gözünün içine giriyordu. İşte Pallas buymuş diyordum, koordinatlarını ölçüyordum. Bilgi ve teknoloji o kadar ilerledi ki şimdi bu işleri yazılımlar yapıyor.
Kullandığımız PixInsight yazılımının Blink isimli bir modülü var. Bu yaz asteroid avına çıkacağım için şu modülü iyice bir öğreneyim dedim. Geçen sene 24 aralık tarihinde Birtanem adlı KY'ı çekmiştim. Yaklaşık 50 kare ve bir dakika poz ile almışım. Oynattım KY yürüyor doğal olarak ama karede küçücük gözüküyor, kesmem (crop) gerek, onu da öğrendim. Modülün sonunda da kestiklerinden bir time-lapse yapmak için menü var. Öyle bir video yapmak için de ffmpeg adlı açık kaynak kodlu bir yazılımı PI'a tanıtmak gerekiyormuş. Onu da hallettim, bu yaşta becerdiğim için mutlu oldum.
İlişik videoda Birtanemin yaklaşık bir saat içinde gökyüzünde nasıl salındığını görüyorsunuz, güzel değil mi salınacak tabii. Ben yazılım olarak hazırım asteroid avcılığına ama bu cisimler çok sönük, 15-16 kadir yöresinde. O zaman mono bir kamera ile uzun poz vererek avımın üzerine atlamam gerektiğini düşündüm ve mono bir kamera aldım. Hikayesini daha sonra sizinle paylaşacağım. Sevgilerimle...