Tahmin ettiğiniz gibi dün gece hemen hemen aynı saatlerde yine Ay'ın fotoğrafını çektim. Merak ettiğim parlak nokta meğerse meşhur Aristarchus krateriymiş.

Bir gün önce ne dikkatimi çekmişti, Ay'ın gece tarafında çok parlak bir nokta görmüştüm, onu merak etmiştim. İnsan Ay cahili olunca böyle oluyor işte. Bugün yeni fotoğraf çektiğimde oturdum araştırdım ne olduğunu öğrendim. Üstelik Kepler ve Copernicus kraterleri ile bir üçgen yaptığını da öğrendim. Bu durumda Ay 12 günlük iken bakmaya başlarsanız bu krateri eskimiş hilal olana dek göreceksiniz demektir. Ay gözlemi yapanlara önerilir.

Aristarchus neden bu kadar parlak diye araştırdığımda bu kraterin aydınlatma gücü, yani güneşten gelen ışınları yansıtma gücü diğer kraterlerin tam iki katıymış. Diğer bir özelliği dağlık bir yapının üzerinde bulunması. Fırtınalar denizin orta yerinde bulunan Aristarchus platosunun üstünde yer alıyor. O nedenle daha gece tarafında olmasına karşın görmemin nedeni bir yükseltide olması. Parlak olmasının nedeni de çok genç olmasından kaynaklanıyor, yaklaşık 450 milyon yıl önce oluştu. Güneş rüzgarı çarpma sonucu içeriden çıkan taze materyali karartacak zamanı bulamadı. Evet, her genç zeki ve parlaktır, o nedenle geleceğimizi onlara emanet ediyoruz. Sevgilerimle...