Uzaya çıktığınızda yani mikro çekim alanında üzerinize etkiyen kuvvetler dengede olduğu için uzay istasyonu içinde yer değiştirirken yüzer gibi hareket ederler. Bunun eğitimini yerde aldıkları için pek zorluk çekmezler.
Fakat bazı astronotlar uzaya çıktıklarında ilginç uzay hastalıklarına kapılırlar. Uzay tıbbı, bu hastalıkları ortadan kaldırıp astronotların sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sağlamak için durmadan çalışmalarını sürdürmektedir.
Uzayda görev yapan astronotların büyük sıkıntılarından biri de yön duygusu elde edememeleridir. Uzaysal yönelim bozukluğu yaşarlar. Örneğin sabahleyin gözlerini açtıklarında b ulundukları odanın çevrelerinde döndüğünü gördüler. Uzay yürüyüşü yapan astronotların nerede olduklarını bilemedikleri ortaya çıktı.
Yeryüzünde yaşarken hangi yönün yukarı olduğunu biliriz, çünkü vücudun vestibüler sistemi beynimizi bilgilendirir. İç kulaktaki sensörler yer çekimini algılar, vücudumuzun yönelimi hakkında bilgi verir. Fakat uzaya çıkıldığında beyne gönderilen yön bilgisi bir anlamda yok oluyor. İşte bu konuda uzay tıbbı çalışmalarına devam ediyor. Son bulgulara göre bireyin yer çekimi yönüne ilişkin yorumunun, beyninin görsel bilgilere verdiği tepki ile değiştirileceğini gösterdiler.
istasyonda bilgisayarların yerleştirilmesi ve çevrede sürekli yukarı yön işaretlerinin bulunması ile yön bozukluğunu çözmeye uğraşıyorlar. Unutmayalım bu uzay hastalığı da her astronotta gözükmüyor, aynı hareket hastalığının her astronotta görülmemesi gibi. Sevgilerimle...