Yeşil renkteki güneşimiz ile ilgili konuyu sevdiniz ve çok güzel yorumlar yaparak sorular sordunuz. O nedenle ben de biraz daha bir göz doktoru gibi yazı yazmaya karar verdim. Ümit etmiştim ki doktor bir arkadaşım olayı daha iyi açıklar. Neyse hep doktordan söz etmemin nedeni şu; evet yeşil yıldız vardır ama sorun bizim gözümüzdedir.
Mükemmel yaratılmış veya daha fonksiyonel olurmuş gibi tartışmalara katılmak istemiyorum ama yarasalar gibi gözümüz radar dalgalarına duyarlı olsaydı trafik polislerini önceden görür hızlı gitmezdik.
İlişik fotoğrafın sol tarafında gözümüzün duyarlılık eğrisini görüyorsunuz. Bu grafiği iyi okumamız gerekir. 400-700 nm aralığındaki ışığa gözümüz duyarlıdır. Örneğin bir yıldız sadece 300 nm'de ışınım yapıyorsa ondan gelen fotonları göremeyiz. Mor bir yıldız düşünün yani en fazla ışınımı 450 nm'de yapıyor ama mavi ışıkta gönderiyor, biz ona baktığımızda mavi görürüz neden? Çünkü gözümüz mavi ışığa mora nazaran daha duyarlıdır. Gözümüzün en duyarlı olduğu renk yeşil, o zaman neden yıldızları yeşil görmüyoruz, yeryüzünde yeşili çok güzel görüyoruz da neden gökyüzünde göremiyoruz?
Göz aydınlıkta ve karanlıkta farklı görür. Karanlıkta retina üzerindeki çubuksu hücreler ışığa duyarlıdır ve onların renk algılamada rolleri çok azdır. Fotoğrafta sağdaki şekle baktığınızda bu hücrelerin maksimum 500 nm'ye duyarlı olduğunu görürsünüz. Aydınlıkta ise retina üzerindeki koni şeklindeki hücreler ışığa duyarlıdır ve renk algılamasından sorumludurlar. Bu hücreler geniş bir dalgaboyu aralığında duyarlıdır ve maksimum duyarlık 555 nm'dir. Sonuç geceleyin renk algımız çok daha azdır ve gökyüzünde yeşil yıldız göremiyoruz. Peki gündüz vakti güneşimizi niçin yeşil göremiyoruz?
Yorumlarda bir arkadaşımız güneşin hangi dalgaboylarında ışınım yaptığını göndermiş. Dikkat ederseniz en çok yeşil renkte ama biraz daha az da olsa diğer renklerde de ışınım yapıyor. retina üzerindeki konik hücrelerin kırmızı, yeşil ve mavi renge duyarlı üç türü vardır. Güneşe baktığımızda bu hücrelerin hepsine ışın geliyor ve beyin bunları bir araya getirir ve o nedenle biz beyaz görürüz. Yeşil renkte tarfik lambasını görüyoruz da neden güneşi yeşil göremiyoruz sorusunun yanıtı buarad yatıyor. Trafik lambasının önündeki yeşil cam bize sadece yeşil fotonların gelmesini sağladığı için biz onu yeşil görüyoruz, diğer dalgaboylarında ışık göndermediği için.
Yazı uzun oldu ama snaırım gözümüz daha iyi öğrendik. Gözün bu renk algılaması bilgisayarlarda da kullanılıyor. Kırmızı (Red, R), yeşil (Green, G) ve mavi (Blue, B) temel renkler kullanılarak bilgisayar ekranında tün renkleri görebiliyoruz. Genellikle buna RGB ekranlar diyoruz. Daha ileriye gitmeyelim ve son olarak insan gözü de zaman içinde evrimleşmiştir. Çok önceleri daha kısa dalgaboylu ışınlara duyarlı iken güneş ışığının etkisi ile bugün güneşin maksimum yayınladığı ışığa duyarlı olmuştur diyerek yazımızı bitirelim. Sevgilerimle...