Teknoloji çok hızla ilerliyor. Son iki-üç yıldır 3D yazıcıları duyuyorum ama bir tane dahi görmek nasip olmadı. Sadece TAMSAT Derneği başkanımız Sayın A.Tahir Dengiz'in yaptığı üç boyutlu mini küp uyduyu görmüştüm.
Gerekli parçaların 3D çizimlerini veriyorsunuz bilgisayara ve o meşhur yazıcıdan size çıkarıyor, geriye birleştirmek kalıyor. Peki bu teknoloji ile teleskop yapılır mı? İngiltere Sheffield Üniversitesi ile sadece bir kişinin çalıştığı Alternative Photonics şirketi bir araya gelerek PiKon adını verdikleri bu projeyi gerçekleştirmeye çalışıyorlar.
Fotoğrafta görülen teleskobun üstünde asılı devre yine son yılların en ucuz bilgisayarı Raspberry Pi. Teleskobun odağında ise Raspberry Pi kamera var. Uzun zamandır fakir ülkeler için 100$'a bilgisayar üretmek için müthiş bir çaba var. Teleskop Newton türü ve aynasının çapı 15 cm. Fakat bu rakam dahi tam açıklanmamış. Proje henüz geliştirme evresinde. Kentde yapılan bir festival sırasında Ay fotoğrafı çekilmiş. 165$'a bir teleskop sahibi olacaksınız.
Gelelim işin açıklanmayan taraflarına. 165$ hangi parçaları içeriyor bilinmiyor. Teleskobun aynası ayrıca satın mı alınacak, bilinmiyor. Teleskobu taşıyan kundak fiyata dahil mi, bilinmiyor. Teleskobun tüpü, Raspberry Pi ve kamerası fiyatın içinde olduğu açık. Her ne ise tüm bilgisayar yazılımlarını zamanı gelince dağıtacaklar ama siz ben bunu beceremem derseniz monte edilmiş durumda da satışa sunulacak. Bilinmeyenler bir tarafa teknoloji o denli hızlı ilerliyor ki teleskobu bile çok ucuza alabileceğiz. Sevgilerimle...