Türkçe gökbilim kaynakları ile ilgili verdiğim seminerlerde baş köşeye bulutsu.org'u koyarım, belki sizler farklı bakabilirsiniz ama benim üç tane nedenim vardır. Birincisi yaklaşık 6-7 yıldır bıkmadan usanmadan her gün APOD\'u türkçeleştirip okuyucularının önüne koymuşlardır. APOD'un koyduğu resimler güzeldir ama asıl gökbilim bilgisi onun alt yazısındadır. Bu altyazılarda geçen kavramlar tanımlar da bağlantı adresleri ile geriye gider. Hepsini toplamak olası olsaydı çok güzel bir kitap elde edilirdi.

İkinci nedenim ise gökbilim ile ilgili sözcükleri topladıkları çok güzel bir İngilizce- Türkçe sözlüğü sürekli büyütmeleri. APOD'un fotoğraf alt yazılarını çevirirken sıkıntı çektikleri yeni kavramlara güzel Türkçe karşılık bulmaları ve sözlüklerine eklemeleri. Bu konuda akademisyenlerden de yardım alırlar. Üçüncü nedenim çeşitli web sayfalarında yayınlanan türkçe dökümanların bağlantı adreslerini vermeleri. Bu dökümanları bilimsel bir süzgeçten geçirirler öyle her yazının adresi giremez bu sayfaya.

Ben yeni web sayfam dolayısıyla son teknolojileri öğreniyorum ya bu RSS Feed'e kafayı taktım. Fotoğrafta gördüğünüz gibi artık bulutsu.org sayfasında da RSS Feed var. Okla gösterdiğim bu ikon'a tıkladığınız zaman kullandığınız tarayıcıda bir RSS feeder yoksa sizi yönlendiriyor ve gerekli plugin'i yüklüyor. Peki ne kazanıyorsunuz? Hergün bulutsu'da fotoğraf değiştiği zaman sizin tarayıcınız bulutsu sayfasını sizin önünüze koyuyor.

Hergün bu fotoğrafların alt yazılarını okuyun ve gökbilim dünyasından sürekli haberdar olun. Öneririm.