Son yıllarda insanlar 2000 TL yöresinde paralar ödeyip digital fotoğraf makineleri alıyorlar ama aldıkları aletin özelliklerini benim gibi bir türlü öğrenmiyorlar. Hala eski usul işte deklanşöre basarsan fotoğraf çeker diyerek arkadaşlarının aile bireylerinin fotoğraflarını çekiyorlar. Objektifi de değişen ve DSLR olarak bilinen bu güzelim aletlerin müthüş özellikleri var. Ben bir kısmını biliyorum ama yukarıda da yazdığım gibi hiç denemedim, okumaktan elim degmiyor.

TimeLapse denilen teknikle ki biz buna zaman aralıklı diyelim, çekeceğiniz fotoğraflar ile müthiş ürünler elde edebilirsiniz. Yani belli zaman aralıları ile çektiğiniz fotoğrafları isterseniz üst üste istifleyip tek fotoğraf haline getirebilirsiniz, isterseniz arka arka ekleyerek video yapabilirsiniz. Sakın benim makinemin video özelliği var onunla yaparım demeyin. Uzun zaman içinde değişen bir olayın videosu 10 saat sürerse kimse izlemez. Örneğin gökyüzünde bulutların hareketini, bir çiçeğin açılışını izlemek çok güzeldir.

İşin püf noktası makinenizi bir üç ayak üstünde sabit tutmak ve fotoğraf çekerken üstündeki deklanşöre basmamak, çünkü makinenizi oynatırsınız. Bu DSLR kameraların özelliklerinden birisi de bir dizüstü bilgisayara bağlayabilirsiniz ve bilgisaydan komut vererek fotoğraf çekebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için aldığını makine ile beraber gelen CD'nin içindeki yazılımları bilgisayara yüklemek gerekir. Sözkonusu yazılımın nasıl kullanacağını bilmiyorsanız diğer bir yöntem de makinenize uzaktan kumanda aleti ile hükmedebilirsiniz, fiyatları çok ucuz.

Çektiğiniz bir dizi fotoğrafı istifleyip tek bir fotoğraf haline getiren yazılımlar var. PhotoShop dışında bilenler yorum düşerse sevinirim. Yukarıdaki fotoğraf bu teknik ile elde edilmiştir. Ama burada gökyüzü fotoğrafçısı çok ilginç teknikler denemiş. Özellikle so karelerde poz zamanını veya film hızını artırarak yıldız görüntülerin daha parlak olmasını sağlamış. Aslında fotoğraf çekmeye merak insanlar için DSLR\'lerin yetenekleri sonsuz diyebiliriz.

Zaman aralıklı video yapmak için MacIntosh bilgisayarlar için Apple Quicktme Pro, Windows işletim sistemi için ise MovieMaker veya MakeAVI bedeva yazılımlardır. Internet iyice araştırılırsa daha çok yazılım bulunur ama ben meraklıyım ama deneyerek değil kuramsal merakım var herhalde. Son olaral DSLR olmayan 150-200 tl'na alınmış fotoğraf makineleri ile de bu işleri becerebilirsiniz unutmayın. Örneğin iPhone'lar için iTimeLapse diye bir uygulama yazılımını 3 dolara alabilirsiniz.

Gökyüzü fotoğrafçılığı konusunda zaman aralıklı videolar yapan yine Türkiye'nin Hubble'ı Uğur İkizler'in videolarını kendi sayfasında bulamadım ama sunumlarında ben çok seyrettim, özellikle Mudanya'da çektiği bulut videoları çok güzeldir. Satürn gezegeni ile ilgili videosunu ise YouTube'da bulabilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=Nh83vR21yPw

Bir çiçeğin nasıl açıldığı izlemek isterseniz http://www.youtube.com/watch?v=Ao98dg8ddDQ

 

Meyvelerin nasıl bozulduğunu izlemek isterseniz http://www.youtube.com/watch?v=c0En-_BVbGc