Eski insanlar bir grup parlak yıldızı birbirleri ile birleştirip bir şeylere benzetmişler. O nedenle gökyüzünde bir çok hayvan türü vardır ama onun yanında kral kraliçe de vardır. Mitolojinin tüm öyküleri gökyüzünde geçer. Falcılar da hala bunları kullanıp para kazanırlar. Aslında takımyıldızlar atalarımız ile bizim aramızda bir bağlantı, insan hayal gücünün bir gösterimi. Yoksa onların birbirleri ile hiç bağlantıları yoktur, takımı oluşturan yıldızların kimi bize çok yakın kimi bize çok uzaktır. Bizim süper ligte oynayan takımların futbolcularına benzetirim.
Asterizm ise yine takımyıldızlara çok benzerdir ama yeni kavramdır. Genellikle takımyıldızların içinde küçük bi grubu farklı bir şeye benzetmektir. Bazen birden fazla takımyıldızların parlak yıldızları birleştirilerek benzetim yapılabilir. Her gökyüzü şenliğinde öğrendiğiniz yaz üçgeni en belirgin asterizmdir. Bu sözcüğe türkçe bir karşılık bulmuşlar, "Yıldız Deseni" deniliyor ama takımyıldızlar da bir desendir. O nedenle ben asterizm demeye devam edeceğim.
Bugün size tanıtacağım asterizm Yay takımyızında bulunuyor. Eski insanlar onu atın sırtında elinde oku ve yayı ile akrebi vurmaya çalışan biri olarak hayal etmişler. Bir gözlem şenliğinde Mert öğretmenime sorarsanız size bu oku atan kişinin öyküsünü anlatır. Ok ve yayın olduğu bölgeye dikkatli bakarsanız ve sadece o bölgedeki yıldızları göz önüne alırsanız ortaya başka bir asterizm çıkıyor. İkinci resimde size onu göstermeye çalıştım. Çaydanlık. Eğer atalarımızın zamanında çaydanlık olsaydı onlarda belki benzetirlerdi ama sümerler çay değil bira içerlermiş.
Size başka asterizmleride tanıtacağım ama sırası var. Bu yıldız desenleri gökyüzünü öğrenmek açısından çok önemlidir, unutmayın. Sevgilerimle...