Halton Arp acaip gökadaların bir atlasını yayınladı. Bu gördüğünüz gökada da o atlasda yer alan Arp-147 gökadası. Olayın gökbilim tarafına girmeden önce size bu fotoğrafı anlatmak istiyorum.
Bu fotoğraf 4 ayrı dalgaboyunda gözlem yapan 4 ayrı uzay teleskobunun çektiği fotoğrafların üst üste bindirilmesi ile elde edildi. Chandra x-ışında (pembe), GALEX morötesinde (yeşil), Hubble görsel bölgede (kırmızı, yeşil ve mavi) ve Spitzer kırmızıöte (kırmızı) bölgede gözlem yapıyorlar. Fotoğraftaki renkler parantez içinde gösterilmiştir.
Gelelim bilimcilerin yorumlarına. Sağ tarafta gördüğünüz o güzelim gökcismi sarmal bir gökadanın kalıntısı. Soldaki ise yoğun eliptik bir gökada. Bizden 430 milyon IY uzaklıktaki bu iki gökada birbirine girmek üzere, yani çekimsel olarak etkileşiyorlar. Bu etkileşim sarmal gökadada yıldız oluşum sürecini hızlandırıyor ve mavi noktalar ile görülen büyük kütleli genç yıldızlar oluşuyor. Bu genç ve kütleli yıldızlar çok az yaşayacaklar ve kısa zaman (bir milyar yıldan daha az) içinde süpernova olarak patlayacak ve arkalarında nötron yıldızı ve karadelik bırakacaklar. Halkanın içinde görülen 9 pembe kaynak (x-ışın) büyük olasılıkla kara deliktir. Bu yıldız oluşum sürecinin 40 milyon yıl önce başladığı ileri sürülüyor.
Daha fazla bilgi belki sizi sıkıtabilir. Bu mavi-yeşil halka sevgililer gününde arkadaşınıza hediye ettiğiniz yüzüğe benzetebilirsiniz ama değil. Bu halkaya kara delikler yüzüğü demek gerekiyor. Sevgilerimle...