Gezegenimsi bir bulutsu olan Parlayan Göz'ün profesyonel adı NGC 6751'dir. Kartal takımyıldızında bulunan ve gerçekten göze benzeyen bu bulutsu bizden 6500 ışık yılı uzaklıktadır. Fotoğraf Alaska üniversitesinde çalışan gökbilimci Travis Rector tarafından Gemini Güney teleskobu kullanarak çekilmiştir.

Gezegenimsi bulutsular gaz yapılardır ve güneş kütlesinde veya biraz daha büyük yıldızların ölüm evresidir. Yıldız merkezindeki yakıtını bitirdiğinde dengesini kaybeder, merkezindeki bir sonraki elemente ait elementi yakmak için çekirdeği sıcaklığını artırmak için çökmeye başlar ama bu kez çekirdekten çıkan enerjinin basıncı ile üst katmanlarını yoğun yıldız rüzgarları ile uzaya atarlar ve gezegenimsi bulutsular oluşur.

Bulutsuyu 1.5 ışık yılı uzunluğunda mavi renkli bir hale sarar. Parlayan gözün iç kısmı yani gözün bebeği çok daha fazla karmaşık. Tam merkezde ölmekte olan yıldızı görebilirsiniz. Bu bölgenin genişiliği mavi halenin yarısı kadardır ve içinde kalan halka sanki farklı boğumlardan oluşmuş, bir anlamda gerdandaki incileri andırıyor. İnce ip gibi yapılar yıldızdan halkanın kenarına doğru yayılmakta.

Gördüğünüz gibi gökyüzünün güzellikler bitmiyor. Özellikle gezegenimsi bulutsuların her biri ayrı bir güzel, bunlara bakarken bazen kendimi güzel kızların arasındaymışım gibi hissediyorum.