Hindistanın Uzay Araştırmaları kurumu (ISRO, Indian Space Research Organization) çok ucuza mal ettiği Mars Yörünge Görevi (MOM, Mars Orbiter Mission) adlı uzay aracı Kasım 2013 tarihinde fırlatılmış ve Eylül 2014 tarihinde Mars çevresinde yörüngesine oturmuştu.
Elde edilen veriler bugüne dek yayınlanmamıştı. MOM'un üzerinde bulunan Mars Renkli kamerasının (MCC, Mars Color Camera) çektiği görüntüler nihayet yayınlandı. Her fotoğraf netliği ve ayırma gücü açısından çok güzel, bunlardan iki tanesini sizinle paylaşıyorum.
Genellikle Mars yüzeyinden 400 km yukarıda bir yörüngeye oturtulur Mars'a giden uzay araçları. MOM 260 km'ye kadar inerek üzerindeki bilimsel aletler Mars atmosferinin kimyasal bileşimine baktı. Yine üzerindeki bir başka bilimsel alet ile Mars atmosferinde metan var mı diye araştırdı. Mars'da metan gazı bazen saptanıyor, bazen de görülmüyor. Bilimciler için bu çok ilginç bir durum. Bizim paranoyak Mars sevenlerimiz var ve Mars'da yaşam olduğuna inanırlar, onlara göre metan bu canlılardan geliyor. Fakat MOM bulamadı.
Daha önce 2008 yılında Chandrayaan-1 adlı uzay aracını da Ay'a gönderen Hindistan, gezegenler arası yolculuğa çıkan ilk Asya ülkesi. Sevgilerimle...