Birinci fotoğraf 10 Kasım günü Sevgili Ahmet Kale tarafından çekildi. Adapazarında oturan ve 11 inçlik bir Celestron kullanan arkadaşımız HyperStar ile bu görüntüyü oluşturdu. Kendisinden izin almadan fotoğrafını kullanıyorum ama bana kızmayacağını da biliyorum. Bugüne dek Türkiye'den çekilmiş en güzel ISON.
ISON'da bir gün önce bir fışkırma, dolayısıyla bir parlama olduğu haberleri geldi. O nedenle en son yapılan gözlemlerle elde edilen ışık eğrisini yukarıda görüyorsunuz. Güneş doğmadan önce güney-doğu yönüne baktığınızda Spika yıldızını hemen görebilirsiniz. Onun sağ tarafında ise bir dörtgen şeklinde Karga takım yıldızı var. Çok basit 40-50 TL'lik bir dürbünle (avcı veya tiyatro dürbünü) bu KY'ı görebilirsiniz.
Önümüzdeki hafta çıplak gözle görülecek parlaklığa ulaşacağını söyleyenler de var. Ama hem dürbünle baktığınızda olası ölçüde karanlık bir yerde olmanız çok önemli. Yukarıdaki şekilde Kasım ayında hangi tarihlerde Spika yıldızının neresinde gözlenebileceği de verilmiştir.
Asıl parlamayı bilimciler 28 Kasım'daki enberi geçişinden sonra bekliyorlar. Dolayısıyla 10 Aralıkta yine sabahleyin nasıl görüneceği de aşağıdaki şekilde izah edilmiştir. Şekilleri türkçeleştirmedim ama eğer anlamadığınız bir yer olursa bana sorabilirsini veya yorumunuzda belirtebilirsiniz.