Pluto'nun dışında çok daha uzaklarda iki gezegen daha avr diyenler İspanya ve İngiltere'den bazı bilimciler. Biliyorsunuz Neptün'ün bulunması Uranüs'ün yörüngesi üzerine yaptığı tedirginlik etkilerini hesap eden zamanın ünlü bilimcileri sayesinde olmuştur.
Uranüs'ün yörüngesi uzun süre gözlenmiş ve meyadana gelen tedirginlikler hesaba katılmıştı. İşte şimdi de benzer bir olay var. En dışda bulunan cüce gezegen güneşe 39 GB uzaklığındadır. Pluto'dan daha uzakta bulunan bir çok gök cismi vardır ki bunlara Neptün Ötesi Cisimler (NÖC) denir. Bunların güneşe olan ortalama uzaklığı 150 ila 525 GB arasındadır ve çoğu tam tutulma düzleminde bulunuyor.
İşte yaklaşık bir düzine NÖC'lerin yörüngesini gözleyen bilimciler bu cisimlerin yörüngelerinde bir takım tedirginlikler saptadlar. Bir büyük cismin kendisinden uzak küçük bir cisme yaptığı bu tedirginliğe "Kozai mekanizması" denir. Bu tedirginliği meydana getirecek büyük cisimlerin sayısının da en az iki olduğunu vurguluyorlar. İki ingiliz araştırmacı geçen sene Oort bulutunda bulunan 2012 VP113 adlı NÖC'ü keşfetti. Bu cismin yörüngesinin dünyadan 10 kat büyük kara ve buzul bir cismin etkilediğini ileri sürdüler. Son zamalarda ALMA radyo teleskobu ile güneşten çok daha genç olan HL Tau yıldızının çevresinde 100 GB uzaklığında bir disk gözlenmişti, o yıldızın gelecekte o diskten bir gezegeni olabilir. Araştırmacılara göre neden güneşten uzakta gezegen oluşmasın diyorlar. Gökbilim dünyası ise Neptün'den daha uzakta gezegen olmaz diyor, zaman ne gösterecek bakalım. Sevgilerimle...